perjantai 20. tammikuuta 2023

Miten hyödyntää tietoisuustaitoja syömisessä?

Kirjoitan hiukan tietoisesta syömisestä-mitä se on ja mihin se auttaa?
Tietoinen syöminen on käytännössä yksi asia mihin voi hyödyntää tietoisuustaitoja, eli mindfulness taitoja. Itse puhun mieluiten tietoisesta läsnäolosta, kuin mindfulnesista. Yksinkertaisimillaan tietoinen läsnäolo tässä hetkessä läsnäoloa. Tiedettähän usein me emme muista elää tässä hetkessä. Vaan ajatukset helposti karkaavat mahdollisesti tulevaisuuteen. Vaikka seuraavaan työpäivään tai ihan lähihetkeenkin. Itse läsnäololla tarkoitetaan omien, ajatusten, tunteiden ja kehollisten kokemusten tiedostamista ja hyväksymistä. 

Miten sitten hyödyntää tietoisuustaitoja syömisessä ja ylipäänsä suhtautumisessa ruokaan. Sen avulla voi esimerkiksi oppia vapautumaan erilaisista opituista rutiininomaisista ajatus- , tunne ja toimintamalleista. Bonuksena saa tai voi saada lisää mielenrauhaa ja  sisäistä tasapainoa.

Yksinkertaistettuna tietoinen syöminen on läsnäolevaa syömisen tapaa. Monet varmasti ovat huomanneet kuinka ruoka tulee ahmittua nopeasti. On kiire, ei ehkä ehdi pitämään kunnon lounastaukoa, jotain pitää kuitenkin syödä. Seuraavassa hetkessä huomaankin ehkäpä kuinka vatsa on liian täynnä. Entä jos koittaisikin syödä tietoisesti. Niin, että ehtisi huomata ennen kuin vatsa on liian täynnä. Eli toisin sanoen, keskity siihen mitä syöt ja miten syöt. Näin, et ehkä tule ylensyöneeksi ja huomaat myös nauttivasi siitä mitä syöt. Asia ei kuitenkaan ole ihan helppoa. Enkä nyt halua masentaa ketään päinvastoin. Tietoisuustaitoja ei opita kerrasta. Mutta kaikilla on mahdollisuus oppia ne, jos jaksaa vain kerrata. Ei kannata lannistua jos ajatus karkailee ja mieli on muualla. Et ole epäonnistunut. Eikä kukaan myöskään oleta, että jokainen tai ehkä kukaan jaksaisi jokaisella syömiskerralla syödä tietoisesti. Tosin harjoittelun tuloksena tästä saattaa tulla automaatio.

Tietoinen syöminenhän ei itsessään laihduta, mutta se voi olla hyvä apukeino. Pohdit ehkä enemmän mitä otat lautaselle ja kuinka paljon syöt. Eli saatat muuttaa tottua syömistapaasi. 

Tässä hieman listausta siitä, mitä asioita tietoiseen syömiseen voi liittyä:

- Huomaat olevasi täynnä ja lopetat syömisen

- Syöt vain jos olet nälkäinen (helpommin sanottu kuin tehty, mutta ideana tässä on pyrkiä pois napostelusta. Jota siis itse kyllä teen.)

- Ruokaa voi oikeasti jättää lautaselle! (Vaikea ajatus vai mitä?)

- Voin myös kieltäytyä ruuasta jos ei ole nälkä. Varsinkin kahvipöydässä tämä saattaa olla hankalaa. Muutama paheksuva katse voi tosin tulla. Varsinkin jos kahvipöydässä on vanhemman ikäluokan edustajia.

- Voin olla useita tunteja ilman ruokaa, ajattelematta sitä koko ajan. Pohdin kovasti, että mihin tämä oikeastaan perustuu. Mutta itse tein sellaisia päätelmiä, että mitä enemmän olet tässä hetkessä läsnä niin sitä vähemmän on aikaa ajatella ruokaa. Ellei sitten ajattele ruokaa 24/7 kuten minä välillä. 

- Elämässäni on muitakin tärkeitä asioita kuin ruoka.

Kirjoitan juuri tänään tästä, koska aloitin juuri tänään lyhytterapian, jossa paneudutaan osittain juuri näihin teemoihin. Tietoinen läsnäolo siis tulee näyttäytymään aika isoa osaa siinä. Terapian tarkoituksena on olla tukena elämäntapa muutos projektissani. 

Juuri nyt kyllä tässä ohessa syön hyvällä omalla tunnolla sipsejä dipin kera. Ihan on sallittu homma. Kyllä aion syödä kohtuudella ja harjoitella samalla tietoisuustaitoja. Syyllisyys kyllä edelleen vaan kolkuttaa, jos herkuttelen.

Siinä on vielä harjoittelemista, että osaisin syödä ilman itseni syyllistämistä.

Hyviä lukuhetkiä ja myös ruokahetkiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti